Syksyn ehdoton voimailun kohokohta on penkin ja vedon SM-kisat.Viime vuoden tapaan FPOn mestaruuskisat pidetään Turun PTV-Gymillä.Taas kerran iso kiitos PT-Vataselle,joka mahdollistaa kisojen järjestämisen omalla salillaan.
Myös ihailtavaa on Maria Jokipalon sitkeys järjestää vuosi vuosien jälkeen laadukkaita kisoja tiiminsä kanssa.Kuitenkin nostajat ovat käyneet monet kisat vuosien aikana,jotka Powerlifting Mama on junaillut.Tiedetään,mitä voidaan odottaa ja ikäviltä yllätyksiltä vältytään.
Tätä juttua kirjoittaessa ilmoittautuminen on viellä kesken,mutta tehdään pieni pintaraapaisu,mitä voidaan odottaa.Pedro Karlsson reväytti rintalihaksensa ja tuskin osallistuu kisaan.Viime vuoden huikea 250 kilon raaka-penkki ei jättänyt ketään paikallaolijaa kylmäksi.
tenJan-Markus Mannerkorpi todennäköisesti tulee paitapuolella nostamaan kisojen suurimmat raudat.Kolme markkaa ylittyy,jos paita saadaan pelittämään.Toinen vaihtoehto on kutsu ”Oraksen valtakuntaan” eli suihkukomennus.Eli jännitystä ja vedonlyöntiä heti kärkeen.
Viime vuonna käytiin todellinen ”Titaanien taistelu” Ville Siepin ja Topi Red Devil Frifeldtin välillä.Kisa huipentui viimeiseen nostoon.Siepin veljekset joutuivat liikkumaan suksilla kesät talvet,koska yleisillä teillä olisivat voineet jäädä rekan yliajamiksi.Sen verran pahasti tappio kaiversi Porin ykköstykki
.Nyt näyttäisi siltä,että herrat nostaisivat eri sarjoissa
Mielenkiintoinen come-back kisalavoille nähdään 110-kilon sarjassa,johon on ilmoittautunut Matias Hyttinen.Muutaman vuoden takainen penkkipunnerruksen juniori-ME nostaja on nyt tekemässä vahvaa paluuta huipulle.
Nuoret herrat Emil Karjalainen ja Henri Toukometsä vievät alempien sarjojen mestaruudet.Erikoisesti Karjalaisen kehitys on ollut huima.Nytkin voi vain arvailla mihin nuori herra pystyy.
Jari Airio palasi 20-vuoden kisatauolta ja penkkasi seiskavitosiin ikämies-SEn Lokalahden penkkikisoissa.Nyt mies janoaa lisää menestystä SM-lavalla.
Masters-nostajia on joukolla mukana ja kovista nimistä voidaan mainita Jussi Valkama,Klaus Renfors,Atte Akkanen,Juhani Kärkkäinen ja Billy-Bob Thorton-Haavisto.En ihmettelisi vaikka näiden herrasmiesten toimesta rikottaisiin ME-lukujakin.
Penkkipunnerruksessa ei ehkä saavuteta viimevuoden tasoa,jollei loppusuoralla ala kovia nimiä ilmoittautua listoille.Maastavedossa sitävastoin kattaus näyttää hurjalta ja monta todella mielenkiintoista nostajaa mukana.
Nuorempi Sieppi todennäköisesti vie parhaimman nostajan kannun jälleen pohjoiseen.Voittotulos voi olla lähellä 350 kiloa.Sieppi alkaa lähestyä parhaita vuosiaan nostajana,joten voidaan hyvällä syyllä odottaa hurjia kisatuloksia lähivuosina.
Teemu Leppäsen ilmoittautuminen kisaan ja viellä 90-kiloisten RAW-luokkaan tuo heti sähköä ilmaan ja huhuille varaa.Nähdäänkö pitkästä aikaa todellinen mies-miestä vastaan kamppailu Sieppi-Leppänen.Periaatteella ”Last Man Standing”.
Suomalainen voimanosto-historia tuntee eeppisiä kaksintaisteluja jotka on ratkaistu viimeisellä kisavedolla.Masto-Heinonen ja Kalevi Lahdenranta.Unto Honkonen ja Rauno Rinne.Jari Tähtinen ja Daddy Mäntylä.Tapio Hepokangas ja Johann Westerberg.Reijo Kiviranta ja Hannu Saarelainen yms
Ne ovat olleet kilpailuja,joita seuratessa on unohdettu yleisössä hengittää.Huoltajat ovat taktikoineet tuskanhiki otsalla,sillä virhe olisi tiennyt maailmanloppua.Lämmittely-tilat olivat jo sotatanner ja terveyskeskukseen lähdettiin paikkaamaan lukon aiheuttamaa avohaavaa päähän.
Punnitusjonossa ilmoitettiin kylmän viileästi kilpakumppanille -Tulit muuten väärään sarjaan…
Kisan jälkeen onnittelemaan tullutta kisailijaa sylkäistiin kouraan…
Noh näitä temppuja ei tarvitse odottaa Eetulta ja Teemulta.Rehtejä nuoria miehiä ja paras voittakoon.
Jukka-Pekka Kytölä on ilmoittautunut 67.5 kilon sarjaan.Tosi kova juttu,jos painonveto onnistuu.Varmasti ME-vedot tavoitteena ja miksei parhaan nostajan sijoituskin ole mahdollinen.Pistekerroin ainakin kova.Kysymys kuuluu tuleeko nuori Elmeri Töyry mukaan kisaan.Siinnä olisi kisan toinen herkkupala.
Persoonat muutenkin vastakohtia.Elmeri nuori,ehkä hivenen arrogantti miesmalli.Kisoissa tulta ja tappuraa.Kytölä enemmän old school miehiä.Eleetön nostaja ja keskittyy kisoissa vaan olennaiseen.Sanotaanko jäyhä,pohjalaisen miehen prototyyppi.
Kuitenkin molemmat maailmanluokan nostajia.Polkuja huipulle on monta.
Jan Lindqvist on myös takuuvarma ME-lukujen tekijä,jos vaan ei tule ikäviä loukkaantumisia.
Naisten puolella kovat nimet viellä puuttuvat rosterista.Hanna Luukkonen on varmasti kunnossa ja Maiju Pohjannoro näyttää taas kerran,että ikä on vain numeroita.
Katsotaan nyt pitääkö Petra Blomvallin lopettamispäätös.Mitä tekee Anna Karrila.Kisaako Vilhelmiina Sillanpää.Kestääkö Johanna Biesin olkapää kahta kisaa peräjälkeen.
Monta kysymystä ilmassa,mutta selviää lähiaikoina.
T.Peku