Verta, hikeä ja kyyneleitä. PTV SM 2022!

Syksyn odotettu voimailu-tapahtuma FPOn penkki-veto sm-kisat pidettiin tänävuonna PTV-OPENin alaisuudessa.Kisakaupunkina siis Turku ja voimailu-gladiaattorien näyttämönä uudenkarhea PTV-Gym.Turun voimailuperinteet ovat pitkät.Jo 50-luvulla perustettiin painonnoston erikois-seura Turun Atleettiklubi,jonka jäsenkortilla olen ohittanut jonot lukemattomissa turkulaisissa soittoruokaloissa.
Turun legendaarinen M-club oli kuuluisa iloisella 80-luvulla kovista penkkipunnertajistaan.Etunenässä Jussi Kantola,joka oli todellinen ”Isokäsi”56 sentin hauiksillaan.
Tuolle aikakaudelle on tyypillistä kertomus penkkijätti Kimmo Kesäläisestä,joka epäonnistuneen ennätyskokeilun jälkeen soitti salin respasta vaimolleen.
-Se on sitten viimeinen kerta kun penkkipäivänä on keittoa.Tästälähtien aina pihviä.
Vaimo oli kuitenkin syytön,sillä treenikaveri oli tehnyt piikkikammoiselle Kesäläiselle anteeksiantamattoman jekun.Kun Kimmo oli odottanut silmät kiinni ja kädet nyrkissä pikatesto-annostaan,niin luikuri oli vain nipistänyt perseestä ja lyönyt omaan reiteensä.Spandaun vankilassa on tänäpäivänäkin odottamassa Rudolf Hessin vanha selli lajimme suurinta Juudasta…..
Kun katsoin kisoissa Pedro Karlssonin hienoa ME-nostoa 250.5 kiloa muistui mieleeni vuoden -83 voimanostokisat Naantalin urheilutalolla,jossa edesmennyt Ilkka Nummisto punnersi 250 kiloa.”Ilari Ladonovi” on avannut monta ovea voimailun edistämiseksi.Viimeksi valinta vahvamiesten Hall of fameen ja kertomus urasta kirjasarjaan ”Kiveen kirjoitettu”.
Minulla oli kunnia tuntea Ilkka Nummisto melkein 40-vuotta.Kaksi tarinaa on jäänyt lähtemättömästi mieleeni.Jossain sumuisessa menneisyydessäni olin kisojen jälkeen raahannut kisahotellin baarista jonkun yhteistyökyisen leski-ihmisen hotellihuoneseen.Laitilan Voimailijoiden seuratoveri ( ei Päämies Kinnunen) oli joutunut nukkumaan naapurin kylpyammeessa.
Seuraavana päivänä Ilkka oli katsellut kisapaikalla kun ensin tuli Laitilan-mies pää vinossa kuin Harri Kirvesniemi.Hetken kuluttua Peku rojahti tuoliin häneen viereensä ja tokaisi.-Olen ihan loppu…
Lukemattomat kerrat Ilu hyväntahtoisesti salilla muistutti,miten Anttilalla on kyky ottaa kaiken itsestään irti.
Toinen kerta oli kun Ilkka hieronnan jälkeen löi rahat käteen ja ilmaislipun Suomen vahvinmies-kisaan.
En ole antanut kellään muulle ilmaislippua,mutta sinuun voi aina luottaa.Et ole luikuri.
Tiedän että on paljon ihmisiä,jotka ajattelevat päinvastoin,mutta se oli suurimpia tunnustuksia elämäni varrella.
Suuret kiitokset kisajärjestäjille
Kisat olivat todella hienot ja tunnelmaltaan ainutlaatuiset.Kun Pedro Hietanen-Karlsson meni ME-nostoonsa,niin kuuluttaja Jesse James kehoitti Maria Jokipaloa kuvaamaan yleisöä.Paikalla oli hurmosta ja meteliä kuin turkkilaisessa basaarissa.
Nyt kuin kisat tavallisesti striimataan,niin paikanpäällä vähän katsojia.Neitiliiton kisoissa jo kauan tunnelma kuin kirkossa.Ainoa jännittävä tapahtuma on,kun kuuluttaja nukahtelee uniapneassaan.
Päämanageri Maria Jokipalon kohdalla voidaan käyttää vanhaa lentopallo-syötön termiä.KOVAT JÄÄ kenttään.Vuosi toisensa jälkeen kisajärjestäjiä on ollut vähemmän.Sitkeästi Maria on jatkanut,vain luottopakkien Iiro Jokipalon ja Jesse Jameksen kanssa.
Lava-avustajat.Todelliset työn sankarit.
Jos eläisimme Neuvosto-Venäjällä niin Iiro ”Työmies”Jokipalo,Eveliina ET Anttila,Olavi ”Olkku” Nieminen  ja Ada ”Mariantytär” palkittaisiin korkeimmalla työn Rautaristillä.Näittekö miten Iiro pyyhki HIKEÄ 11 tunnin työpäivän aikana.Aikataulut pitivät ja Mannerheim-linja piti kuin talvisodassa.Suomalainen sisu on vielä voimissaan.
Olen sanonut aikaisemminkin,että FPO elää ja hengittää vain ”Poverlifting Maman” ja tämän tehotoimiin voimin.Mitäs sitten kun ”tunnit tulee täyteen”.Pitää aina muistaa,että vaikka Mariakin on kovassa paikassa kyntensä näyttänyt,niin puhutaan kuitenkin perheenäidistä,jolla on aivan arkisetkin murheet.Jokaisen liiton jäsenen olisi annettava se pienikin tuki liiton veturille,että saamme jatkossakin nostaa näin loistavissa olosuhteissa.Ei se paljon auta lajia eteenpäin,jos saa naamansa paikallislehteen  uhoamalla jättävänsä koko liiton.Sitten varmaan kirjoitellaan joulupukille ja toivotaan uutta liittoa pukinkonttiin.
Voisin siteerata edesmennyttä presidentti Kennedya   -Älkää haaveilko mitä yhteiskunta voi tehdä hyväksenne,vaan miettikää mitä voitte tehdä sen hyväksi.
Koskee muuten sitten sanasta sanaa meidän liittoon….
NAISET Penkkipunnerrus
Naisten penkkipunnerruksen ”Queen Bench-press” istui tuomarin penkillä ja parantelee olkapäätään.
Suuri menetys kisalle,kun Suomen ykköspunnertaja ei voinut osallistua.Ai et tiedä kenestä puhun…?
Vitun aivokuollut,tietenkin Johanna Predator Biesistä.
Allekirjoittanut odotti viimeiseen asti,että Anna Khudayarov jälki-ilmoittautuu kisaan.Annan tähtäin on lokakuussa Juvalla,mutta kipeytti rintalihaksensa käsittämättömässä 3 kertaa 170 kilon nostossa….
Kyllä,luit oikein.Uskomatonta.Mene ja tiedä nähdäänkö jotain ainutlaatuista Laitilan yössä marraskuussa…
Krista Pellikka,josta ennustin perintöprinsessaa ei ilmestynyt paikalle.Ehkä Vierumäellä tavoitteet täyttyivät.
Hanna Luukkonen ykköstykki 118 kilon SE-nostollaan.Vain 75.3 painanut Hanna janosi 82.5 kilon sarjan ennätyksiä.
Emma Huhdalla ei lähtökohdat olleet suosiolliset kisaan lähdettäessä,sillä aviomies sairaalassa.Kun hätä on suurin,niin apu on lähellä.Power-Team Vantaan jäsenet tukivat hienosti Emmaa ja tuloksena kolme hienoa punnerrusta 95-105-110.Olkapää-vaivat taitavat olla voitetut.
Essi Jäntti tuli suuresta tuntemattomuudesta ja punnersi kuin vanha tekijä SE-raudat 112.5 neljännellä yrityksellä.
Petra Blomvalin kisa päättyi KYYNELIIN.Kauan kiusannut olkapää loukkaantui toisessa punnerruksessa 90 kilosta.Pettymys oli luonnollisesti valtava,sillä Maailmanennätys-kunto haihtui salamana ja tilalle järkyttävä pettymys.
Petra on varmasti kuullut kyllästymiseen asti osaanottoja ja piipityksiä.Susikin vetäytyy luolaansa nuolemaan haavojaan,niin voimanostajakin.Kerron kuitenkin tarinan vuodelta 2016 kun valmistauduin Kanadan MM-kisoihin.Olkapää veti viimeisiään,enkä saanut kevään SM-kisojen jälkeen sitä kuntoutettua.Maksoin kuitenkin matkan,kisahotellin,osallistumismaksun,dopingmaksun yms….
Maanantaina lähtö,niin sunnuntaina subscapularis-jänne katkesi viimeistelyssä….
Soitin Neitiliiton joukkuejohtaja Harri Hagforsille kuulumiset.Ensimmäinen kommentti oli kuka maksaa bussimatkan lentokentältä kisapaikalla,jos et ole mukana.En tiedä moniko lukija on tuntenut puhdasta murhanhimoa,mutta minä tunsin sitä kristallinkirkkaana.Yritin muistella Tauno-Papan ohjeita että mies ei ole mies,jos hermostuu ja korottaa äänensä.Sanoin että seuramme ”sievä sihteerikkö”Anne Lehto toimittaa rahat ja suljin puhelimen.
Vähäpoika Rami on usein ihmetellyt,miksi isä on kyynisyydessään kuin TV-sarjan Doctor House….Siperia opettaa.
Petra mikä ei tapa se vahvistaa….palaat viellä.Ennemmin tai myöhemmin.
NAISET Veto
Hanna Luukkonen oli naisten vedon todellinen vetonaula.Tuntui ettei mikään riitä.Aloitus SE 223 ylös ja peli oli vasta aloitettu.Toinen nosto 238 oli jo tiukka,mutta kunto oli ajoittunut täydellisesti,240.5 tuli vielä viimeiselläkin yrittämällä.Todella uskomaton päivätyö 21 vuotiaalta nostajalta.Mihin vielä ehtiikään…?
Emma Huhdalla vauhti vain kiihtyy.Vierumäen 210 yllätti kaikki,mutta kuukautta myöhemmin SE 216 nousi komeasti.Mielestäni vielä paremmalla tekniikalla,kuin viime kisassa.Nyt jalkoja käytettiin tehokkaammin irrotuksessa.Vuosi sitten 180 ja nyt valtava harppaus.Asioita on tehty oikein ja huolella.
Jerna Rytkönen oli uusia tuttavuuksia seiskafemmassa. Suomenennätys näki päivänvalon 210.5 kilon nostolla.
Sari Mihailov paransi myös ykkösvetskujen SE lukuja 161 kilon onnistuneella vedollaan.
Anni Husu on kehittynyt mallikkaasti Haaken opissa.Jenna Peltola on saanut selkänsä paranemaan kevään SM kisojen loukkaantumisesta.
MIEHET Penkkipunnerrus
Pedro Hietanen-Karlsson varasti show’n huikealla veteraanien ME tuloksella 250.5.Todella huikea näytös ei jättänyt ketään kylmäksi.Jopa netin ikuiset pienimunaiset nillittäjät eivät oikein löytäneet mitään epäkohtaa.Joku valopää kysyi oliko 24 tunnin punnitus….niin 153 kiloisella Superin nostajalla se vaikuttaakin ratkaisevasti.Ei noin tyhmä voi olla lukutaitoinen…varmaan äiti kirjoittaa mitä poju sanelee.Autuaita ovat yksinkertaiset,sillä he perivät maan…
Joni Piiroinen rikkoi 500 paunaa ja on 110 kiloisten tilastokärki tällähetkellä.Virtanen,Eirala ja Tuomainen varmasti vastaavat haasteeseen
Satkussa päivän kovin kamppailu.Ville Sieppi ykkönen 217.5.Topi Frifeldt taisteli kalkkiviivoille asti ja murskasi ikämiesten ennätykset.Real Porin Devil….
Eetu Siepille ei kelvannut varma mestaruus 90 kiloisissa vaan 93 kiloisena penkkasi 200 ja parrasi velipoikaa.
Munapitäjän Joni Laiho taktiikkakisan ykkönen 185 kilolla.Naked Kortetjärvi tasatuloksella kakkonen
Viime vuosituhannella Kortetjärvi,Pasi Alajoki ja Backside-Ollila tekivät pilotti-jakson Alastomasta Selviytyjästä Nuorten EM-kisoissa.
Toukometsä,Karjalainen ja Jauhojärvi hoitelivat pienempien sarjojen mestaruudet nimiinsä.
Mainittava että 50 vuotias Mikko Maailman-Matti Mäntymäki teki ikäluokan suomenennätyksen ja hopeaa yleisessä.Ja viimevuotiseen verrattuna räjähtävän nopeilla nostoilla.
Hanson Brothersien Rami Haaparanta koki ihmeparantumisen 7 viikkoa sitten tapahtuneesta rintarevähdyksestä.Ikäluokan ennätykset romukoppaan ja yli 200 tulostaululle.Ei paha
MIEHET Veto
Oskari Lehtinen nostaa unelmakautta.Yleisöä hemmoteltiin SE nostoilla 355.5 ja 360 onnistuneesti.
Tulppa aukesi kommentoi kuuluttaja Jesse James,kun VERET lensivät Oskun nenästä.
Eetu Sieppi kiskaisi viimeisellään Suomenennätyksen 341 satasiin ja täydensi pohjoisten nostajien menestyksekästä päivää.Pohjoisesta tuulee…kiteytti kuuluttaja.
Markus Haake veti piikkiin SE raudat 363 eli kuukauden takaiset ennätysjuhlat eivät painaneet.
Eduard Khanyan palasi lavoille ja otti omansa 110 kilon sarjassa 350 kilon tuloksella.Dennis Riihimäki kokeili RAW nostamista ja hopeaa 332.5 nostolla.
Ville Suomisen päivä oli synkkä,sillä kämmen repesi ja mies jäi alkupainoon 310. Uusi vetolahjakkuus Toni Nikander nousi podiumille ennätystuloksellaan 312.5 kiloa.
Sami Vaskelainen näytti nuoremmilleen vedon saloja ja veti 270 loppuasentoon. Iris Pro ei tuntunut jäsenissä ja yritys SE kiloista 277.5 päättyi polviin.Maybe next year…
Kuninkaallisessa kuusseiskassa nuori Elmeri Töyry rikkoi Wasun SEn 240.5. Poika saa juhlia päivän ja sitten kannattaa alkaa treenaamaan.Jos Sami jättää Talan munkit vähemmälle ja kuivattelee 67.5 niin 240 otetaan vielä verryttelyssä.
Tässä tämä.Viinipullossa helmet jäljellä ja PiaKristiina petannut sohvan valmiiksi.Pimpsa-jutut ei ole sopivia ukkomiehelle.Onneksi Muru-koira tulee viereen.Treenailkaa.
T.Peku